Ahad, 20 Mei 2012

Soal Jawab Aqidah Tauhid : Allah Mencarut dan Samseng.

Soalan: Benarkah Allah itu mencarut dan samseng.Terdapat dalil yang mengatakan demikian menurut seorang ulama. Benarkah?


وعليكم السلام و رحمة الله وبركاتهم
{ بسم الله الرحمن الرحيم }
(( رب إشرح لي صدري و يسرلي أمري وأحلل عقدة من لساني يفقهوا قولي ))Alhamdulillah, berdasarkan butiran-butiran berikut adalah merupakan jawapan-jawapan bagi setiap soalan yang diajukan menurut pengetahuan kami yang sedikit , yang dikurniakan oleh Allah Ta’ala :

(01) – Di dalam Al-Quran, terdapat banyak ayat yang mencela, mengeji, memaki dan mengherdik mereka yang engkar akan ajaran Allah Ta’ala. Di antaranya :

فَوَيْلٌ لِّلَّذِينَ يَكْتُبُونَ الْكِتَابَ بِأَيْدِيهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هَـذَا مِنْ عِندِ اللّهِ لِيَشْتَرُواْ بِهِ ثَمَناً قَلِيلاً فَوَيْلٌ لَّهُم مِّمَّا كَتَبَتْ أَيْدِيهِمْ وَوَيْلٌ لَّهُمْ مِّمَّا يَكْسِبُون

( Ertinya : Maka KECELAKAAN yang besarlah bagi mereka yang menulis Al-Kitab dengan tangan-tangan mereka sendiri, lalu mereka dakwa : “ Ini datangnya dari Allah “ , dengan tujuan untuk memperolehi keuntungan yang sedikit dengan perbuatan itu. Maka KECELAKAAN yang besarlah bagi mereka, dengan apa yang telah ditulis oleh tangan-tangan mereka sendiri dan KECELAKAAN yang besarlah lagi bagi mereka, dengan sebab apa yang mereka kerjakan “. ) - Surah Al-Baqarah : Ayat 79

تَبَّتْ يَدَا أَبِي لَهَبٍ وَتَبَّ

Ertinya : ( “ BINASALAH kedua-dua tangan Abu Lahab dan sesungguhnya dia akan BINASA “ ) - Surah Al-Masad @ Al- Lahab : Ayat 1

Orang-orang yang mempelajari selok-belok bahasa Al-Quran mengenali kedua-dua ayat ini sebagai “ Aayatut Tawbikh “ ( Ayat-Ayat yang turunnya untuk mencela dan memaki).

(02) – Sebagaimana diketahui sifat-sifat Allah Ta’ala , diantaranya ialah Al-‘Aziz ( Maha Mulia ) , Al-‘Adzim ( Maha Besar ) , Al-Qahhar ( Maha Gagah Perkasa ) , Al-Jabbar ( Maha Kuat ) , Al-Mutakabbir ( Maha Angkuh ) , Al-Qawiy ( Maha Kuat ) dan sebagainya.

Sifat-Sifat ini sememangnya layak dan sesuai sangat dengan Allah Ta’ala sebagai TUHAN, kerana Dialah Yang Maha Besar Lagi Yang Maha Mulia. Manakala makhluk pula, tidak sepatutnya bersifat takabbur dan angkuh kerana itu bukanlah sifat makhluk.

(03) – Perkataan-perkataan seumpama “ mencarut “ dan “ samseng “…..Apakah yang anda maksudkannya ?, kerana “ mencarut “ dan “ samseng “ menurut loghat Pantai Timur, khasnya di Kelantan dan Terengganu BERBEZA ( LEBIH LUAS PENGERTIANNYA ) dengan “mencarut “ dan “samseng ‘ yang difahami oleh orang-orang pantai Barat ( YANG SEMPIT PENGERTIANNYA ) !!!. Bukankah lebih baik anda bertanya sendiri kepada orang yang menuturkannya supaya segala kesangsian anda dan teka-teki anda terjawab. Silalah menziarahi orang ‘alim yang anda maksudkan itu dengan dada yang lapang dan jangan jadi taksub dan fanatik kepada media-massa dan propaganda sebelah pihak sahaja !!! ( Apatah lagi kalau sebelah pihak ini sahaja yang menguasai media-massa arus perdana tanpa memberikan sedikit ruang kepada pihak yang tidak sehaluan dengannya , walaupun pihak ini juga dipilih oleh rakyat secara terhormat ) .

Begitulah jawapan-jawapan berdasarkan soalan-soalan yang tersurat, walhal Allah Ta’ala Lebih & Maha Mengetahui setiap apa yang tersirat.

Wallahu A’alam Bissowab
Wahuwa Yahdi Ila Sabilir Rasyad

و إلى اللقاء إن شاء الله تعالى
والسلام علبكم و رحمة الله و بركاته

Sumber:http://qaasasaqidahtauhid.blogspot.com/2008/12/allah-mencarut-dan-samseng.html

Berikut adalah penjelasan Tuan Guru Abdul Hadi Awang:sumber:http://www.youtube.com/watch?v=8Cz0hB_FDGU

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perakian@Blog

Firman ALLAH S.W.T:

“Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.”
(Surah al-Hujurat, ayat 6)