Rabu, 13 Julai 2011

PAS Haramkan Perjudian Di Kelantan Selepas Perbincangan Dengan Semua Kaum Di Kelantan.SHAH ALAM 4 APRIL : Pengharaman sebarang bentuk perjudian di Kelantan diputuskan setelah kerajaan negeri mengadakan perbincangan dengan semua kaum dinegeri itu.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Takiyuddin Hassan menjelaskan memandangkan kesemua mereka bersetuju bahawa aktiviti perjudian hanya akan membawa keburukan, barulah kerajaan negeri memutuskan untuk mengharamkan aktivi tersebut dinegeri itu.

Ia bukan sahaja memenuhi tuntutan semua agama yang menuntut penganutnya menjauhi perkara yang boleh melalaikan, bahkan juga menjamin kehidupan mereka.
"Dalam pertemuan itu semua kaum bersetuju perjudian sesuatu yang tidak digalakkan dalam agama dan berdasarkan itu kita telah mengharamkan perjudian ini," katanya.

Takiyuddin bagaimanapun berkata, kerajaan Kelantan tidak akan mengkaji semula pengharaman itu.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek yang mempersoalkan pengharaman aktiviti tersebut dan bercadang membawa perkara itu ke mahkamah.

Soi Lek berkata tindakan mengharamkan perjudian itu menyalahi peruntukan perlembagaan yang turut menjamin hak-hak bukan Islam.

"MCA bukan menyokong perjudian tetapi apa yang dilakukan kerajaan PAS Kelantan mengharamkan judi jelas telah menyalahi peruntukan perlembagaan yang menjamin hak-hak bukan Islam dalam soal ini. Beliau berkata demikian selepas mengadakan pertemuan dengan pemimpin kanan kerajaan Kelantan di Kota Bharu semalam.

"Kami (MCA) tidak dapat menerima penjelasan pemimpin PAS Kelantan dan selepas ini kami akan berbincang di peringkat pusat untuk tindakan selanjutnya," ujar Soi Lek.
Delegasi MCA yang terdiri daripada pimpinan parti termasuk Naib Presiden Gan Ping Siew dan Ketua Pemuda Datuk Wee Ka Siong.

Kerajaan Kelantan pula diwakili Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakob, Timbalan Speaker Ahmad Zaki Ibrahim, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Takiyuddin Hassan serta Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Perdagangan dan Perpaduan Masyarakat Datuk Annuar Tan Abdullah.

Takiyuddin berkata beliau mengalu- alukan perbincangan sedemikian kerana ia membuka ruang kepada kerajaan Kelantan untuk menjelaskan isu perjudian yang menjadi dasar PAS sejak memerintah pada 1990 lagi.

"Kita mengalu-alukan pertemuan dan perbincangan seperti ini yang memberikan ruang kepada kita untuk memperjelaskan isu ini dengan lebih terperinci lagi," katanya.TVS

0 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perakian@Blog

Firman ALLAH S.W.T:

“Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.”
(Surah al-Hujurat, ayat 6)